Премиера: Сцени от един семеен живот“  Участват: Весела Бабинова, Пенко

...
Премиера: Сцени от един семеен живот“  Участват: Весела Бабинова, Пенко
Коментари Харесай

През „двойна оптика“ гледат на брака в „Зад канала“

Премиера: „ Сцени от един фамилен живот “ 
Участват: Весела Бабинова, Пенко Господинов и други

Шест стадия от брачните взаимоотношения наблюдава най-новата режисура на Крис Шарков „ Сцени от един фамилен живот “, чиято премиера се състоя предходната седмица в Малък градски спектакъл „ Зад канала “. Пиесата се базира на едноименния минисериал на Ингмар Бергман от 70-те години на предишния век и е насочена към по-ранното му творчество, което е под знака на метафизичното. Зрителите, осведомени  с филмите на шведския режисьор, сценарист и продуцент от този интервал, разпознават цитати и от други ленти („ Срам “, „ Животът на марионетките “), ловко вплетени в цялостната тъкан на спектакъла.
За функциите на мъжа и дамата от централната брачна двойка – Мариане и Юхан, в които във кино лентата се изявяват Лив Улман и Ерланд Юзефсон, в този момент режисьорът е прибягнал до истинското решение да се извършват от две двойки артисти. Това са Весела Бабинова – Христо Пъдев и Анастасия Лютова – Пенко Господинов. По думите на Крис Шарков водеща е концепцията за „ двойника “, за оглеждането на индивида в другия. Този претекст намира продължение и в сценографското оформление, направено от Никола Тороманов. Пространството начело е проведено на две равнища с идентична покъщнина и атмосфера. Долното най-често е съсредоточие на протичащото се в дома. Горното се трансформира да вземем за пример от адвокатска адвокатска фирма в „ непознатото “ място, където в един миг брачният партньор „ дезертира “. Общото е, че единствено видимо и двете са постоянни и изрядно подредени, тъкмо както в първата сцена Мариане и Юхан ни наподобяват съвършената двойка. Съзвучни с тази илюзорна визия са белите им одежди първоначално, които са в внезапен контрастност с „ черния “ във всяко отношение образ на другата фамилна двойка – Катарина (Каталин Старейшинска) и Петер (Стоян Младенов). Колкото хармонични ни наподобяват връзките на Мариане и Юхан, толкоз техните другари са на път да се изтребят взаимно. Публиката обаче е очевидец от близко по какъв начин колелото се завърта и идиличният свят на основните герои се разпада. „ Красивият въздушен балон “, на какъвто е отъждествен той в пиесата, предстоящо се пука. Все по-зловещо звучене добива репликата, че в случай че има нещо по-лошо от изтезаването на дребни деца, то това са мъж и жена, свързани в двойка, които се ненавиждат.
Както и в предходни постановки, режисьорът не напуща подтекста на своето съвремие, от което споделя, че мощно се интересува и което приспособява смислово. И не става дума единствено за това, че модерните технологии играят значима роля в живота на персонажите. С излъчването си, с държанието си, с цялото си „ славно крушение “ те са артикул на днешната ера. 
Следващите представления се играят на 13 и 27 октомври.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР